vrij, maandbericht juli 2019

Het is vandaag 1 juli. De zomer is alweer 10 dagen ‘onderweg’. Op het moment dat ik deze maandbrief verstuur ben ik heerlijk met lieve mensen in het Spaanse Calella de Palafrugell. Wat fijn is het toch om vakantie te hebben en even helemaal niets te hoeven. Vrij te zijn! Voor mij betekent dat lezen, lekker uit eten gaan, op een terrasje zitten, over marktjes slenteren, mooie wandelingen maken, zonnen, spelletjes doen, kortom allemaal activiteiten waar ik normaal te weinig tijd voor vrij maak. Toch heb ik, ook zonder dat ik vakantie heb, gelukkig geregeld een gevoel van vrij zijn. Bijvoorbeeld als ik op een zonnige dag uit mijn werk fiets en thuis meteen de tuindeuren open kan slaan of als ik tijdens mijn werkdag even op een terrasje kan lunchen of als ik aan het werk ben en in ‘the flow’ bezig ben met de dingen die ik leuk vind om te doen.
Kan jij dat ook? Je vrij voelen zonder vakantie te hebben? Of vakantie hebben zonder vrijte zijn?

Een vrij gevoel

Wat is dat eigenlijk? Je vrij voelen? Voor de een is het een stuk hardlopen of een strandwandeling maken en voor de ander kan het werken in de tuin of desnoods een tuinhuis bouwen een enorm gevoel van vrijheid geven. Weer een ander doet zichzelf een groot plezier door een dagje alleen thuis te zijn. Iedereen kan en mag zijn eigen keuze maken.

Ik voel me vrijals ik die keuze ook echt maak. Als ik regie heb op mijn eigen leven. Als ik werk doe dat ik leuk vind, keuzes maak die ik graag maak, op elk moment. Toch heb ik natuurlijk, net als ieder ander, ook verplichtingen. Maar als de plichten de overhand gaan nemen, als ik wanhopig aan het proberen ben alle ballen in de lucht te houden (ja echt het overkomt me toch nog geregeld) dan verlies ik mijn autonomie en daarmee een stukje plezier en geluk.
Als we de vrijheid voelen en de ruimte hebben om onze dromen te voelen en na te streven dan is dat de eerste stap naar regie over je leven. Ja hoor ik je denken, en mijn werk dan? En de kinderen dan? En de zorg voor mijn ouders? Natuurlijk zijn er dingen die ‘moeten’ en die we willen ‘moeten’. Maar ook die dingen kan je onder de loep nemen. Wil ik of moet ik van mezelf naar die verjaardag? En vind ik mijn werk nog leuk of ben ik toe aan een andere invulling van mijn taken of zelfs een andere baan? Het zijn allemaal keuzes die we zelf kunnen maken. En kan je dat wellicht nu nog niet? Je vrij voelen en keuzes maken kan je leren.


Neem jouw ‘moeten’ eens onder de loep. Kijk eens naar je agenda. Die afspraken plan je grotendeels zelf in. En al vind je alles leuk, als er ‘te’ voor staat dan gaat het vaak als ‘moeten’ voelen.

Durf te visualiseren hoe jij ‘het’ wilt hebben. Wat wil je echt? Waar ga jij van stralen? Thuis, op het werk of in je vrijetijd. Stel je voor hoe het eruitziet en vooral hoe het voelt. Wat kan jouw eerste stap in die richting zijn?

Wees niet bang. Durf los te laten wat vertrouwd is. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Durf dingen anders te doen. Als je ruimte wilt maken om je vrijte voelen mag je keuzes maken


.

Je vrij voelen in je werk

Je vrij voelen op je werk is een kunst op zich. Hoe fijn zou het zijn als jij werk kan doen, niet omdat het ‘moet’ maar omdat het je passie is. Toch is het zo dat zelfs degenen die hun droombaan hebben voor hun werk dingen moeten doen die zij minder leuk vinden. Elke baan brengt verplichtingen met zich mee. Vaak is het zo dat anderen belangrijke beslissingen nemen (tenzij je eigen baas bent). Hoe kan je zorgen dat je je desondanks toch vrij voelt? Een eerste stap  is het maken van een persoonlijke analyse. Als je je niet vrij voelt in je werk, waar ligt dat dan aan? Wil je graag dat er iets verandert  in je werk? Of in jou? Wat wil je dat er verandert in je werk (of in jezelf)? Hoe creëer je een situatie waarin jij en je werk een fijne match vormen? Als je weet wat je nodig hebt, dan kan je actie ondernemen, regie nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gelukkiger worden naarmate ze meer regie hebben. Meer regie, meer vrijheid! Als loopbaancoach zie ik keer op keer dat wanneer mensen regie nemen over hun loopbaan(ontwikkeling) en zich inspannen om in beweging te komen als ‘hun zonnestralen’  (dat waar zij blij van worden) niet meer zo stevig stralen, er zich kansen gaan voordoen om stappen te zetten. De zomer is een ideale periode om te reflecteren als je vakantie hebt of een vakantie-vrij gevoel hebt.
Neem jouw gevoel van vrij zijn eens onder de loep!

Cypress olie, leef je leven VRIJ

Deze krachtige olie creëert een stroom van emotioneel zuiverende energie. Blokkerende energieën worden in beweging gebracht. Cypress werkt in het hart en de geest en creëert flexibiliteit. Als je emotioneel blokkades voelt, gespannen bent, de controle wil bewaren of perfectionistisch bent dan kan deze olie je helpen de flow van het leven te vertrouwen. Cypress moedigt je aan om je zorgen en de controle los te laten, zodat je kan genieten van de opwinding van het leven, van JOUW leven. De olie herinnert je eraan dat je kan groeien en ontwikkelen en dat je je leven vrij kan leven, vertrouwend op de stroom van het leven.

aromatisch: ruik ‘vrij’ uit het flesje, diffuse, of druppels in de hand druppelen, wrijven en inademen.
Op de huid: breng 1-3 druppels aan langs de wervelkolom of op de onderkant van de voeten.

Agenda

❝ I’ll tell you what freedom is to me
No fear.
I mean really, no fear ❞

Nina Simone

Heb een mooie maand en geniet van je vrijheid,
xxxBrenda