passie, maandbericht augustus 2019

Welkom augustus. We laten de soms natte maar vooral zeer warme juli maand achter ons.
Ook al heb je geen vakantie, door het weer en de rust (de warmte brengt ons in ‘de vertraging’ ) kan het wel zo voelen. Mijn heerlijke vakantie zit er op. Het was zowel in Spanje als in Nederland heet en droog tijdens mijn weekje weg. De mannen hebben het uitstekend gered met zijn drieën thuis. Er was alleen één dingetje waar ik even te laat aandacht voor heb gevraagd. De plantjes in de tuin!
Veel plantjes heb ik kunnen redden. Helaas zijn er ook een paar exemplaren gesneuveld. Zo belandde ik in het tuincentrum. Ze hebben er heerlijke verse gemberthee en ik klets er altijd fijn bij met mijn vriendin dus heel erg vond ik dat niet.
Met een Passiebloem voor dat lege plekje in de tuin vertrok ik huiswaarts.
Hoewel de letterlijke betekenis van de naam Passiebloem ‘de lijdensbloem’ is, heb ik met deze prachtige bloem de associatie van ‘passie’ als zijnde een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het vuur in ons. Passie in deze betekenis van het woord, speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik omring me graag met mensen met wie ik ‘leuk’ ben (voor wie ik ‘ga’) en ik doe graag dingen die ik ‘leuk’ vind (waar ik voor ‘ga’). Voor mij is passie iets waar je pretlichtjes van in je ogen krijgt als je erover praat, een sprankel. Iets waar je helemaal voor gaat. Wat betekent passievoor jou?

 

De vlucht van de kolibrie

Het hebben van een passie of passies is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Met coachees die bij mij een loopbaantraject volgen en die op zoek willen naar een nieuw loopbaanperspectief, onderzoek ik waar zij blij van worden. Waar hun vuurtje van gaat branden en waar zij die sprankel van in hun ogen krijgen. Dat ‘zomaar’ voelen en weten wat ‘hun passie’ is, is niet voor iedereen ‘gewoon’. Sterker nog, heel wat mensen zitten anders in elkaar. Sommigen vinden het moeilijk te voelen wat echt belangrijk voor ze is. Anderen vinden eigenlijk alles wel leuk. Anderen voelen niet wat zij zelf nou echt belangrijk vinden. Zij komen erachter dat ze eigenlijk altijd hebben gedaan wat anderen belangrijk vonden dat ze deden. Dat is geen ramp. Ze zijn nu op het punt gekomen dat ze willen onderzoeken wat zij zelf (nu) echt willen.
Wat je belangrijk vind in het leven hoeft niet in iedere fase van je leven hetzelfde te zijn. Je kunt nu ‘dit’ heel fijn en leuk vinden en over vijf jaar ‘dat’. Je doet dingen, stelt je doelen zo nu en dan bij, praat met anderen, leert van anderen, ontwikkelt je en zomaar is er ‘iets nieuws’ geboren waar jij blij van wordt en waar je voor gaat.

En het leven is niet waardeloos zonder het hebben van een (specifieke) passie.
Per toeval stuitte ik op een Supersoul Session van Elizabeth Gilbert, The flight of the hummingbird. Elizabeth Gilbert pleit voor het loslaten van de druk waarmee het zoeken naar jouw passie soms omringd is en je overgeven aan een ‘nieuwsgierigheid gedreven’ leven. In de SuperSoul Session spreekt ze over de vlucht van de kolibrie. “Kolibries vliegen van boom naar boom, van bloem naar bloem, van veld naar veld. Ze proberen dit en dat. Ze creëren een rijk, complex leven voor zichzelf en ‘kruisbestuiven de wereld met hun ervaring’ ”.

Dat is een prachtige dienst die je hiermee de wereld en jezelf cadeau doet. Je brengt een idee, een wijsheid van hier naar daar, je verweeft er jouw nieuw opgedane kennis in, geeft het door etc. Niet alleen jouw eigen perspectief verbreedt maar ook het perspectief van de wereld om je heen.
“En als dat is hoe het is bedoeld voor jou, dan is dat hoe je mag zijn. En wat nou het magische van dit alles is? Op een dag besef je dat je precies bent waar je moet zien, met wie je moet zijn en het werk doet dat je wilt doen. Je kunt je passie loslaten. Je nieuwsgierigheid leidt je er vanzelf naar toe.
We zijn nooit op de verkeerde plek!”
En de kolibrie is in Zuid-Amerika het vogeltje dat de passiebloem bestuift.
Mooi toch!

‘Had ik maar’

Een Australische verpleegkundige schreef het boek ‘the top five regrets of the dying’. Op nummer 1 staat ‘ Ik wilde dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, in plaats van te leven zoals anderen van mijn verwachtten’. Veel mensen vertelden haar dat ze betreurden dat ze hun dromen zo snel hadden opgegeven. Terugkijkend op hun leven hebben ze spijt dat zij eigenlijk het leven van een ander hadden geleid.
Hadden ze de moed niet om te doen wat zij zelf graag wilden? Hebben ze gekozen voor veiligheid of zekerheden? Wisten ze wel wat zij zelf graag gewild hadden? Waren zij nieuwsgierig geweest, zoals de kolibrie? Veiligheid en angst zijn over het algemeen niet de beste ingrediënten voor geluk en groei.

Op mijn Facebookpagina plaatste ik laatst bovenstaand plaatje. Ik vind dit een geweldig en veelzeggend beeld. Hoe durft die meeuw daar op dat bord te gaan zitten? Wat een held!
Door af en toe buiten de lijntjes te kleuren, ontdek je wat je allemaal kan. Door dingen te doen buiten je comfortzone, ontdek je je verborgen talenten. Buiten je comfortzone; thats’s where the Magic happens’. Daar zit vaak geluk en groei.
Door nieuwsgierig te zijn naar wat er nog meer is in het leven, te doen wat anderen (en jijzelf) niet van jou verwachten kies jij voor het pad van de kolibrie. Je ontdekt misschien wel je drijfveren en je passie. En daarmee kan je de wereld om je heen kruisbestuiven!

Het pad van de kolibrie volgen

Wat kan je jezelf vragen?


Wat maakt me blij? Wanneer voel ik dat ik veel energie heb? Wat deed ik de laatste keer toen ik heel erg blij was?

Wat vond ik als kind leuk? Welke ingrediënten zitten daarin? Speelde je bijvoorbeeld heel graag buiten in de weilanden? Heeft dat met de natuur te maken? Het gevoel van openheid? Vrijheid? De geur?
Wat zou een stapje zijn om dat gevoel weer te ervaren?

Wees nieuwsgierig. Word je ergens enthousiast van? Ga er achteraan! Ben je op zoek naar een ander loopbaanperspectief? Neem contact op met de mensen van wie jij denkt dat zij een leuke baan hebben. Misschien alleen maar voor een koffiedate of misschien mag je wel een dagje meelopen?

Luister naar jezelf! Voel wat goed voelt? Je zult allerlei adviezen krijgen. Het is goed om er nieuwsgierig naar te zijn, de mensen om je heen bedoelen het goed en wie weet zit er een gouden tip bij, maar het is jouw pad!


Maak het niet te groot. Je bent elke dag van betekenis voor jezelf en voor anderen. Het zit (heel) vaak in kleine dingen. Dingen waar je een ander en ook jezelf gelukkig van maakt.

Passion

Deze inspirerende blend van oliën helpt je om de spanning in je leven weer aan te wakkeren. Passion olie helpt je de moed te vinden om iets nieuws te proberen, nieuwsgierig te zijn, en de vreugde te hervinden van al het moois dat het leven te bieden heeft. Als je ‘gevangen’ zit in vaste patronen en structuren, vaak ernstig en (over)verantwoordelijk bent, overwerkt en vooral wordt belast door een plichtsgevoel dan kan dat je gevoeligheid en emoties vervlakken. Passion olie nodigt je uit om weer speelsheid en spontaniteit in je leven toe te laten en ondersteunt je in te zien dat het leven meer is dan werken en het hebben van verplichtingen. Passion olie moedigt je aan eens een risico te nemen,  je angsten met vertrouwen tegemoet te treden en je te bevrijden van de beperkingen die je jezelf oplegt. Passion olie daagt je uit om je creativiteit te gebruiken om je ware passie(s) in je leven ‘ te leven’. Kortom, wanneer het leven wellicht saai is door routines en verplichtingen, herinnert Passion olie je eraan je innerlijke passie (opnieuw) te ontdekken.

Op zoek?

In mijn maandbrief van juni gaf ik aan op zoek te zijn naar een enthousiasteling die mijn dōTERRA team (Obi Ike) wilde komen versterken. Wie mij kent weet dat de oliën mijn passie zijn. Ik geloof erin dat als je je passie kent en durft  te leven en je je dromen levendig voor kunt stellen, dankbaar bent voor wat er is, datgene op je pad komt wat je wenst. Ik volg mijn kolibrie pad.
En wat denk je? Ik heb er niet één maar twee teamleden bij! Wij zijn een sterk team aan het worden en volgens mij gaan wij elkaar mooi aanvullen. De afgelopen BOGO-week (Buy One (oil) Get One (oil) free) is daar al een levendig bewijs van. We hebben supergoed kunnen samenwerken en heel wat mensen gelukkig gemaakt met hun eerste oliën.
De komende periode zal mijn dōTERRA team, Obi Ike, zichzelf voorstellen op mijn facebookpagina.

❝This place where you are right now
God circled on a map for you.
Wherever your eyes and arms and heart can move
Against the earth and the sky,
The Beloved has bowed there
Our Beloved has bowed there knowing
You were coming❞

~ Hafiz ~

Heb een mooie maand en als je nog op vakantie gaat, heb een mooie vakantie!
xxx Brenda