let it go, maandbericht september 2019

1 september. De meteorologische herfst is vandaag begonnen. In de natuur breekt, na de periode van uitbundige groei en bloei, de periode van loslaten aan. De boom laat in de herfst zijn bladeren los om zichzelf te beschermen tegen uitdroging. Door de bladeren verliest hij gemakkelijk vocht en doordat de grond in de winter koud is of zelfs bevroren kunnen de wortels van de boom geen vocht meer opnemen. Loslaten is een mooi overlevingsmechanisme van de boom.

Ik hou van de herfst. Dat heb ik waarschijnlijk tot nu toe bij alle seizoenen gezegd en dat klopt ook, ik hou van de seizoenen. De herfst vind ik prachtig, in al zijn geuren en kleuren. En daarbij inspireert de herfst me om meer naar binnen te gaan, zoals de boom. Me letterlijk wat meer terug te trekken. De dagen worden langzaamaan weer korter en kouder. Mooie tijd voor rust, kaarsjes aan, stilstaan en reflecteren.

Mooie tijd om terug te kijken naar wat we gezaaid hebben de afgelopen periode, wat we kunnen oogsten en wat we kunnen loslaten. Waar kunnen we, net als de boom, beter geen voeding meer aan geven? Wat kunnen we laten gaan, met het vertrouwen dat er straks ook in ons, net als in de natuur, weer een periode van groei aanbreekt? Een periode waarin we weer ruimte kunnen geven aan de oogst van het afgelopen jaar. Welke ‘vruchten’ die je geplukt hebt kan je verder ontwikkelen en voor welke nieuwe plannen en ideeën heb je misschien ruimte?

Wat kan ik oogsten?

Terugkijkend op het afgelopen jaar, wat kan jij dan oogsten? En wat kan je beter geen voeding meer geven en loslaten?

Ik heb het afgelopen jaar hard gewerkt aan mijn studie, de post HBO opleiding loopbaancoaching. Ik hoop binnenkort mijn diploma in ontvangst te mogen nemen. Dat geeft me de ruimte om naast de coaching die ik al bied, overigens ook al op loopbaangebied, registerloopbaancoach te worden.

Op privégebied heb ik (hebben wij) twee prachtige zoons grootgebracht. Ze zijn volwassen nu, tenminste volgens de wet. En daar juist ligt mijn uitdaging in het loslaat-gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze zelf de keuzes kunnen en zullen maken die goed voor hen voelen en zijn. Maar oh, wat is dat moeilijk, loslaten.

Let it go, let it go

Hoe doe je dat? Loslaten?

Ik heb het met mijn kinderen en soms ook wel met werk dat verandert en soms, heel soms zelfs met spullen. Hebben we er niet allemaal zo nu en dan last van? Moeite met loslaten? Het kan knap lastig zijn. Of het nou gaat om vastgeroeste patronen, veranderend werk, belemmerende overtuigingen, spullen, relaties die je niet meer dienen, je kinderen (ok, die laat je nooit helemaal los). Toch geeft loslaten over het algemeen meer ruimte dan vasthouden.
Ik heb laatst weer de mooie Disneyfilm ‘Frozen’ gezien. Je kent vast wel het mooie liedje ‘let it go’ uit deze film? Net als de meeste sprookjes heeft ook dit verhaal een moraal. De hoofdfiguur, Elsa, houdt angstvallig vast aan gewoontes die haar ooit dienden, die haar en haar omgeving beschermden. Het vasthouden aan oude gewoontes en patronen en haar angst om los te laten bevriest letterlijk haar leven en het leven om haar heen. Uiteindelijk vindt zij haar geluk in ‘zichzelf zijn’. Als ze al haar belemmerende overtuigingen los durft te laten, komt de natuur, en ook zij zelf, weer tot bloei.

Hoe vaak wordt het niet geadviseerd, ‘let it go’? Maar hoe dan? Om los te kunnen laten is reflectie nodig, wat dient mij nog en wat niet meer? Vaak houden we onszelf voor het lapje, we houden vast aan wat ons niet meer dient en passen een manier van magisch denken toe. We vertellen onszelf  ‘ik vind mijn baan niet meer leuk maar als ik volhoud dan word ik uiteindelijk beloond’. ‘Deze vriendschap kost me veel energie en levert me nog weinig plezier op, maar als ik mijn best doe, wordt het weer als ooit’. Als je los durft te laten zou je misschien zeggen ‘ik vind mijn baan niet meer leuk, ik ga een andere baan zoeken of ik ga op zoek naar een loopbaancoach die me kan helpen’ of ‘ik ga beter mijn grenzen aangeven zodat ik ook weer energie uit deze vriendschap kan halen’.

Let it go

Visiualiseer onder de douche wat je graag los wilt laten en laat het met het douchewater het putje in verdwijnen. Hoppa, met de stroom mee in plaats van er tegen in!Maak een wandeling door de natuur. Zie hoe de wind de bomen helpt om, schijnbaar gemakkelijk, hun bladeren los te laten. Laat de wind jou ook helpen om al die gedachten die in cirkeltjes door je hoofd draaien mee te voeren. Hoppa, frisse wind erdoor!

Ga opruimen en gooi weg wat je niet meer nodig hebt (wat je niet meer dient). ‘Een bezem door je huis, een bezem door je geest.’ Veeg al die ronddwalende gedachten die je zo moeilijk loslaat naar buiten. Hoppa, bezem er door!

Een kleine suggestie uit ‘eigen keuken’: boek een AromaTouch- of AccesBars behandeling, beide helpen je om op fysiek en emotioneel niveau los te laten wat jou niet langer dient.

Neem een maatje in vertrouwen, sparren helpt! En gaat het om steviger issues? Roep hulp in van een professional, een coach, psycholoog, arts; afhankelijk van wat het is dat je graag los wilt laten

Toxische stoffen in je lijf, let it go

Ook het loslaten van toxische stoffen in je lijf, helpt je om de weg vrij te maken voor verandering op emotioneel gebied.

Ook al proberen we zo gezond mogelijk te leven en (biologisch) te eten. Toch ontkomen we er niet aan dat toxische stoffen opgeslagen worden in ons lijf. We hebben te maken met verontreiniging uit het water en de lucht, er zitten kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, pesticiden, insecticiden en andere gifstoffen in ons voedsel, we gebruiken zeep, make-up, verven ons haar etc. Hiermee wordt ons lijf, worden onze nieren, darmen, huid, longen en lever belast. De toxische stoffen die we opslaan hebben een negatieve werking op het functioneren van de cellen en organen in ons lijf.

Op 15 september starten we met een aantal mensen ‘de Cleanse & Restore’. Gezond worden van binnenuit. Met de oliën en supplementen van dōTERRA doen we een 30 dagen detox. Je mag ‘gewoon’ eten, gezond natuurlijk, en je krijgt gedurende de 30 dagen coaching, als je dat wilt. Wil je meedoen? Neem dan contact met me op dan laat ik je weten wat je nodig hebt. Je kunt ook vast kijken op mijn website. Daar vind je het ‘programma’:
https://brendaakoma.nl/gezond-30-dagen-detox/

Zendocrine, let it go

Zendocrine is een reinigende, ontgiftende blend van oliën. Zowel op lichamelijk als op emotioneel vlak is Zendocrine zuiverend en helpt het je de weg vrij te maken voor verandering. Zendocrine helpt bij het reinigen van de organen en ondersteunt een gezond lichaamsweefsel. De olie wordt o.a. ingezet bij het ondersteunen van de hormoonbalans.
Zendocrine helpt bij veranderingen en het loslaten (let it go) van patronen die ons niet (meer) dienen zoals oude gewoontes en beperkende overtuigingen. Eens dienden deze patronen je en zette je ze misschien in als overlevingsmechanisme. Nu kunnen dezelfde reacties of patronen beperkend zijn en je tegenhouden van het nemen van stappen en het volgen van je dromen. Zendocrine helpt je de weg vrij te maken voor nieuwe levenservaringen. Zendocrine wekt de vitale energie opnieuw. De olie helpt je ook nieuwe vitale energie te ontdekken doordat het je op fysiek niveau ondersteunt toxische stoffen los te laten.

Ingrediënten: Tangerine, ondersteunt het spijsverteringssysteem en de lever en is een goede anti-oxidant, Rosemary, een sterke anti-oxidant, ondersteunt het endocriene stelsel en helpt stress gerelateerde chronische vermoeidheid te verminderen, Geranium, helpt om hormonale balans te bevorderen, ondersteunt de nier- en leverfunctie (helpt gifstoffen uit de lever af te voeren) . Wordt ook ingezet voor een gezonde alvleesklier werking, Juniper Berry heeft een sterk reinigende werking en is een goede anti-oxidant en Cilantro, het blad van de coriander, helpt de lever met het verwijderen van gifstoffen.

Agenda

 

* locatie Leidschendam tenzij anders aangegeven.

Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway

~ lyrics from frozen ~


heb een mooie maand, xx Brenda