ontwikkeling, maandbericht november 2019

Vorige week ging ik naar het bos met mijn nichtje van 5 jaar. Bladeren zoeken, mooie paddestoelen spotten, spelen in de plaatselijke ‘bosspeeltuin’. Het was genieten. Zij kwam op het idee om ook ‘nog even’ een schat te zoeken.
Overal in Nederland liggen ze verstopt, mooie schatten. Dus hup, de geocaching app op mijn telefoon gedownload en op zoek naar de cache (schat). 600 meter bij ons vandaan lag er een verstopt. Zij nam de leiding en volgde het spoor nauwkeurig. We benaderden de schat tot een meter, nul meter, een meter. Maar hoe goed we ook zochten, de schat bleef onvindbaar voor ons. Op mijn opmerking ‘dit is wel een hele moeilijke hoor’, antwoordde zij ‘nee hoor, we moeten het gewoon nog een beetje leren’.  ‘We moeten nog oefenen’.  Met andere woorden we kunnen het ‘nog niet’ maar als we oefenen, leren we het wel! Daar achteraan plakte ze ‘we geven niet op’, om mij vervolgens op allerlei plekjes te wijzen waar we nog niet gezocht hadden.
Wat een mooi voorbeeld van een groeimindset, 5 jaar oud en vol zelfvertrouwen dat oefening kunst baart.

Een groeimindset?

 

Mensen met een op groei gerichte mindset geloven dat kwaliteiten en intelligentie niet vast staan maar dat je je altijd verder kan ontwikkelen door er moeite voor te doen om te leren en te ervaren. Iemand met een groeimindset ziet problemen als uitdagingen om te ontwikkelen. Iemand met een vaste mindset zal meer de neiging hebben om diezelfde problemen te vermijden, uit angst om te mislukken. Iemand met een vaste mindset is ervan overtuigd dat kwaliteiten, talenten en vaardigheden vast staan. Met een vaste mindset is het lastiger om je verder te ontwikkelenwaardoor je minder bereikt dan mogelijk is.
We hebben allemaal wel iets van beide mindsets in ons en mindsets kunnen ook verschillen per vaardigheid. Hoewel je mindset een belangrijk deel van je persoonlijkheid is, kan je een groeimindset ook ontwikkelen. Een belangrijke tip hiervoor is om ‘het proberen’ of liever ‘het doen’ (de inzet) te vieren, niet het eindresultaat.

En hoe fijn is dat? Als we kunnen blijven leren? Leven lang leren. Als je niets doet, stil blijft staan, stagneer je. Dan gebruik je die grijze hersencellen te weinig en zullen ze verstoffen. Of verroesten, rust roest!
Het is goed voor lichaam en geest als je je hersenen blijft gebruiken; als je nieuwe ervaringen blijft opdoen, als je je blijft ontwikkelen. En ontwikkelen is niet alleen weggelegd voor mensen die toevallig goed kunnen leren. Ontwikkelen is voor iedereen. Je hoeft geen wiskundestudie te doen natuurlijk. Je kan ook een massagecursus volgen of je inzetten omdat je de beste geocache-vinder wilt worden.

Herken jij je in de ‘rust-roest’ uitgave van jezelf?
Ben je daar tevreden mee? Niets aan doen! Maar voel jij er wat voor om die hersenen eens te smeren? Misschien heb je dan wat aan deze tips?

Bedenk wat je nog eens graag zou willen doen?

Ga je een uitdaging aan? Zorg dan dat het een uitdaging is die je echt leuk vindt. Een cliënt (coachee) die zich herkende in de rust-roest uitgave van zichzelf, had zichzelf voorgenomen om de pelgrimstocht van 1000 kilometer van Lourdes naar Santiago de Compostela te lopen. Een supergave uitdaging. Alleen er was één dingetje…. Hij hield helemaal niet van lopen. Hij had een hekel aan lopen. Gedurende het coachtraject stelde hij zijn voornemen bij. Hij hield van fietsen. Hij zou de klim van zijn leven gaan maken en gaan trainen op mee te doen aan de Alpe d’HuZes, een win-win. En hij had een doel om voor te trainen en hij zou geld ophalen voor kankeronderzoek.
Maar het hoeft niet zo extreem natuurlijk. Je kunt ook leren pianospelen of pottenbakken. Alles wat je leert draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Leg de lat wat hoger

Het zoeken naar de uitdaging die bij je past is op zichzelf al een uitdaging. Het is makkelijker om te blijven doen wat je altijd al deed. Dat is veilig. Je geeft je persoonlijke ontwikkeling een boost als je juist iets doet wat je normaal misschien niet zo snel zou doen. Misschien de lat net iets hoger te leggen dan je gewend bent. Het kan van alles zijn, van een nieuwe hobby oppakken tot een cursus of opleiding doen. Van het ‘nee’ zeggen tegen je leidinggevende of vriendin tot het ‘ja’ zeggen tegen iets wat je jezelf nooit hebt gegund of nooit hebt gedurfd. Dat kan allemaal best spannend zijn maar het levert je ook energie en ontwikkeling op.

Leg de lat niet te hoog

Ja, dat klinkt tegenstrijdig. Maar het moet wel leuk blijven dus verwacht niet teveel van jezelf. Durf verwachtingen bij te stellen. Durf af te stappen van een idee waarvan je dacht dat het heel leuk zou zijn maar waarvan je merkt dat het je geen energie oplevert. Misschien is dit wel de meest lastige, want soms moet je natuurlijk even doorzetten voordat iets leuk wordt. Als je gaat pianospelen dat kan je niet direct een heel muziekstuk spelen. Je moet toch eerst noten leren lezen.

Geef jezelf de tijd

Als je je vandaag iets voorneemt, hoeft het morgen niet geregeld te zijn. Jezelf ontwikkelen kost tijd. Geniet van de reis! Weet je niet waar je moet beginnen? Schroom dan niet om hulp te vragen. Dat kan feedback zijn van de mensen om je heen of je kunt een coach vragen eens met je mee te kijken. Vaak komen dan jouw mitsen en maren ook aan de orde en wordt duidelijk waarom je soms belemmerende overtuigingen hebt.

Empower jezelf

Geloof in jezelf! Iedereen kan zich ontwikkelen, Iedereen kan nieuwe dingen leren. Iedereen kan een groeimindset ontwikkelen! Als er eens iets niet lukt, geef dan niet op. Het klinkt als een cliché maar van tegenslag leer je vaak het meest. Hebben we allemaal niet geleerd ‘ je leert door vallen en opstaan’.

Empower diffuser blend

Diffuse deze heerlijke blend als je aan het lezen bent of op een andere manier bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Het aroma van deze blend laat je dieper ‘leren’.  Je herkent het vast wel dat je soms goede boeken leest op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar dat het lastig is om dat wat je leest/leert in je dagelijkse leven toe te passen. Kennis is geen macht. Het is de toepassing van je kennis die het traject van je reis verandert.
Ginger creëert beweging! Deze olie ondersteunt je om de stappen te zetten en het geleerde toe te passen.
Wild Orange overtuigt je dat je je dromen kunt verwezenlijken. Het wordt zelfs meer dan ‘mogelijk’, het wordt ‘onvermijdelijk’.
Patchouli is de olie van manifestatie. De olie helpt je om je passie en kracht in je lijf te laten ‘zinken’. De olie helpt je hetgeen je leert om te zetten in fysieke actie.

Heb je interesse in één van deze workshops? Neem dan contact met me op via een reply op deze maandbrief of het contactformulier op de website.

Normaal neem ik de aanbiedingen  van de maand niet op in de maandbrief, maar deze aanbieding  is
wel heel bijzonder. Op diverse ’starterskits’, bijvoorbeeld de Home Essentials Kit, is er deze maand 20% korting. Heb jij je eigen account, dan kan je deze, en diverse andere sets, met 20% korting aanschaffen. Heb jij nog geen account, dan kan je je, met het aanschaffen van een van deze sets met 20% korting, gratis inschrijven. Heb je interesse? Neem dan contact met me op!
Als je sowieso nieuwsgierig ben naar de de aanbiedingen van de maand, deze plaats ik altijd op mijn facebookpagina!

 

The Power of Yet

Bij Sesamstraat begrijpen ze de groeimindset goed!
‘ Wil je je schrijver worden, of astronaut, wetenschapper of arts?  Dat is geweldig! Maar misschien weet je niet hoeveel botten er in een arm zitten of hoe je moet spellen …… nog niet. Geloof in jezelf, werk hard, blijf gefocust en op een dag kom je aan waar je wilt zijn. Dat is de kracht van ‘nog niet’

The power of YET

Heb een mooie maand xxx Brenda