focus, Maandbericht oktober 2019

Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken. Voor mij zit er een studiejaar met een duidelijke focus op. Nu ik mijn diploma van loopbaan- en levenscoach bijna in mijn zak heb, heb ik mezelf de afgelopen weken toegestaan een beetje meer te freewheelen. Feestjes, etentjes, eindelijk weer eens een (niet studie) boek lezen, thee-dates, Netflix dat soort dingen. Hoofd en hart gingen en gaan (even) alle kanten uit.
En dan…….., dan bedenk ik het om een maandbrief te schrijven over ‘focus’.
Dat je deze maandbrief op dit moment in je mailbox hebt, is een klein wondertje, gezien mijn ‘freewheel-state-of-mind’.

Focus houden wanneer dit nodig is, kan best een  uitdaging zijn. Er ligt veel afleiding op de loer. Even een mailtje of een appje beantwoorden, terwijl je eigenlijk met een studieopdracht bezig bent, even Facebook checken om te zien wat je vrienden aan het doen zijn, even één (ok twee) afleveringen van je favoriete serie op Netflix, terwijl……

Heb jij dat ook welk eens? Gebrek aan focus?

Focus; in het woordenboek staat als betekenis ‘zich geheel richten op’ en ‘concentreren’.
Als je iets wil bereiken, of dat nou het behalen van een diploma is, een kast in elkaar zetten, het ‘bouwen’ aan je bedrijf of aan een ‘comfortabeler’ leven (wat dat dan ook betekent), heb je (in ieder geval enige) focus nodig. Van een vriendin kreeg ik een mooie verwijzing die precies nu op haar (365) kalender verscheen: ‘Focus is kracht. Hoe meer focus, hoe meer kracht!’. Voor mij klopt het. Voel het maar eens, de kracht die vrijkomt als je je ergens volledig op richt.

 

Waarom laten we ons toch zo gemakkelijk (of zo graag) afleiden?

Het werken aan en het focussen op een doel voelt wel eens als ‘een berg’ die we moeten bedwingen. Hoe meer je uitstelt, hoe hoger de berg wordt. En hoe minder focus, hoe minder kracht. Je belandt in een cirkeltje van afleiding. Daarbij denk ik dat er ook simpelweg veel dingen zijn die we graag doen of die we leuk vinden en waardoor we ons graag laten afleiden om die berg niet te hoeven beklimmen.
Om te focussen is het belangrijk dat we onze grenzen kunnen aangeven.  Nee te kunnen zeggen tegen dingen die we niet willen doen. En, ingewikkelder nog, nee te kunnen zeggen tegen dingen die we juist (ook) graag willen doen.

Pas geleden was ik bij een ‘inspiratie talk’ van Elizabeth Gilbert in Utrecht. Zij deed een heel ware uitspraak als het gaat om het focussen op dat wat je graag wilt bereiken. ‘What are you willing to give up to have the life you pretend to want?’. Dat is een nadenkertje die in de lijn ligt van ‘nee kunnen zeggen tegen dingen die je (ook) graag wilt doen. Als ik hem vertaal naar het doel ‘ ik wil graag een paar kilo afvallen’ dan is het belangrijk dat je nee kan zeggen tegen die lekkere plak cake waar je collega je op trakteert en die je (ook) graag wilt. Zo is het ook met de grotere dingen in het leven die je belangrijk vindt. Wil je al jaren een boek schrijven of een expositie houden van de door jou gemaakte kunst of….? Naast dat het inspanning kost om de nodige acties te nemen, zal je er waarschijnlijk ook dingen voor moeten ‘laten’, al is het alleen maar om tijd vrij te maken om jouw doel te kunnen verwezenlijken.

De kunst is om focus te houden en tegelijkertijd te genieten van de weg naar jouw doel toe. Te genieten van het bedwingen van die berg, die in veel gevallen minder steil en hoog is dan hij lijkt in onze tijden van afleiding. Je zult merken dat als je je focus hebt weten te vinden, je in een ‘flow’ terecht komt en je meer zult genieten.

Verlang jij soms ook naar wat meer focus in je leven, in je werk of in je vrije tijd? Ik las laatst een mooie tip. Op het moment dat je je focus verliest stel jezelf dan de vraag:
‘wat doe ik nu niet?’
Op het moment dat je jezelf die vraag stelt, dan ben je in staat met enige afstand naar jezelf te kijken,  te zien waar je mee bezig bent en de betovering  van de afleiding te doorbreken.

Misschien helpen de volgende tips je een stukje verder op weg?

Bepaal je missie

Focus je op wat je wilt bereiken, wat belangrijk voor je is. Als je ergens echt voor de volle 100 % voor wilt gaan is het gemakkelijker om te focussen. Het hoeft niet direct een levensdoel te zijn. Het kan ook gaan om die zolder die je nu eindelijk eens wilt omtoveren tot studeerkamer, het starten van je eigen bedrijf, het veranderen van werk of het ‘organiseren’ van meer vrije tijd.

Maak een to-do lijstje.

Een planning maken draagt bij. En bij mij (maar ik weet dat dat niet voor iedereen zo werkt) werkt het om sommige dingen gewoon te doen, stapje voor stapje.
Zorg dat je geregeld wat weg kan strepen (omdat je het gedaan hebt), dat motiveert.

Sluit een deal met je afleidingen

Probeer eens te letten op wat je nou precies afleidt van jouw afspraak met jezelf, van het werken aan jouw doel. Word je bijvoorbeeld afgeleid door je e-mail, Facebook, whatsapp? Spreek dan met jezelf af dat je op vaste tijden (bijvoorbeeld 2 keer per dag) je berichten checkt. Zet je geluid uit en houd je aan je afspraak met jezelf.

Wat mij helpt…….

Zorg voor een (letterlijk) opgeruimd huis en hoofd. Een opgeruimd hoofd betekent ook prioriteren, grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen. Check de uitspraak hierboven van Elizabeth Gilbert nog eens.

Have a break, zo nu en dan

Heb je een korte termijn doel/focus, bijvoorbeeld een deadline voor een taak? Neem dan toch zo nu en dan pauze. Te lang achter elkaar doorbeunen gaat meestal ten koste van je concentratie. Haal even een frisse neus, maak een wandelingetje of neem een kopje thee.
Lange termijn doel? Ook dan is afwisseling tussen inspanning en ontspanning belangrijk.  Ga geregeld even de natuur in, een dagje naar de sauna, plan een massage (of een AromaTouch behandeling uiteraard). Door rust herstellen je lijf en je hersenen zich waardoor je weer met frisse energie verder kan. Vaak krijg je, door deze geplande afleiding, ook frisse ideeën en nieuwe inspiratie.

Reflecteer

Neem geregeld even tijd voor reflectie. Ben ik nog met de goede dingen bezig? Gaat mijn aandacht nog toe naar dat wat bijdraagt aan wat ik wil bereiken? Geniet ik nog van het proces, van de weg er naar toe? Is het nodig om bij te stellen? Wees eerlijk naar jezelf!

In Tune

InTune, de olie van ‘focus’ kalmeert de geest. Hierdoor wordt de innerlijke vrede bevordert.  Met het kalmeren van de geest versterkt InTune de mentale kracht.  InTune is een fijne olie voor mensen met een korte aandacht spanne. De olie moedigt aan om aanwezig te blijven in het hier en het nu en de activiteit waar je mee bezig bent te voltooien voordat je het volgende oppakt. InTune ondersteunt je als je de neiging hebt snel af te dwalen met je gedachten of als je de neiging hebt van de ene activiteit naar de volgende te springen. De olie bevordert stabiliteit en aarding en helpt je een gezonde verbinding tussen lichaam en geest te maken. Met de steun van InTune ben je beter in staat om volledig verbonden te leven in het huidige moment.Omdat ik het wil
Omdat ik het kan

Ietwat impulsief
Of met een strak plan

Omdat ik het zal
Omdat ik het ga

Eerst dromen dromen dromen
En ze dan
Achterna

~ Jip ~

Heb een mooie maand xxx Brenda