moed, maandbericht april 2019

‘what matters most is how you see yourself’ 

 

Wist je dat het Engelse woord voor moed, courage, is afgeleid van het Latijnse woord cor? De betekenis van cor is hart. Courage (moed) betekent oorspronkelijk ‘zeggen wat je op je hart hebt’.  Synoniemen van moed zijn lef, durf, vertrouwen en dapperheid.
Ik vind de oorspronkelijke betekenis, ‘zeggen wat je op je hart hebt’, eigenlijk heel passend. Het kan best dapper zijn om te zeggen wat je op je hart hebt en het kan soms zelfs moedig zijn om überhaupt te voelen wat je op je hart hebt, te voelen wie je ten diepste bent.

April is voor mij een maand van moed. April is mijn geboortemaand en ook de geboortemaand van onze tweeling. Iets meer dan 18 jaar geleden hoorden wij dat we niet één kind zouden krijgen maar twee tegelijk. En hoe fantastisch dat  ook was, wij hadden wel even wat lef en vertrouwen nodig. Wat een verantwoordelijkheid, twee tegelijk! Maar wat werden er twee mooie mannetjes geboren die maand april, 18 jaar geleden. En wat dankbaar zijn we dat het twee mooie mannen geworden zijn. En weer hebben we moed nodig. Moed om los te laten. Ze staan steeds meer op eigen benen en dat kunnen ze ook. En wat fijn dat we hen langzaam aan steeds meer onze ‘courage’ kunnen tonen en zij steeds weer wat meer open staan voor wat wij op ons hart hebben. Dat hoort ook bij groeien.

Moed is vaak ook nodig om stappen te zetten. Jouw verlangens te gaan leven. Die verlangens kunnen zomaar van je verlangen dat je je comfortzone verlaat. Oeps.

 

De moed om een nieuwe koers te bepalen

Naast moed in je privéleven vraagt ook je werkleven om moed. In het begin van je carrière heb je moed nodig om je het werk eigen te maken. Enkele jaren later heb je opnieuw moed nodig om eerlijk na te denken over waar je staat. Zo wil ik bijvoorbeeld het liefst mijn bedrijf verder laten groeien. Dat vraagt moed en de wens om uit mijn comfortzone te stappen. Die intentie heb ik hiermee neergezet.

‘Als je altijd doet wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg’, Einstein zag dat al goed.

Krijgen wat je altijd kreeg, is dat eigenlijk wel zo comfortabel? Is die comfortzone wel zo’n fijne plek? Het ‘blijven zitten in je comfortzone’ is een psychologisch trucje (van jezelf) dat je ‘beschermt’ tegen verandering. Wat je gewend bent is veilig. Je doet de dingen zoals je ze altijd deed. Je hoeft niet te twijfelen. Je vertrouwt op je routine. Je leert weinig nieuws.

 

Daarom kan het lastig zijn om na te denken over je loopbaan(ontwikkeling). Je leert weinig nieuws maar het voelt zo vertrouwd. Terwijl juist leren en ontwikkelen zo belangrijk zijn voor je vitaliteit, werkplezier en creativiteit. Door uit je comfortzone te stappen, word je weer uitgedaagd en krijg je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen waardoor je groeit.

Weten wat je wilt, op loopbaangebied en de moed hebben om daarvoor te gaan. Klinkt dat je goed in de oren?
Inzicht in wat je wilt kan je richting, houvast en vertrouwen geven. Het komt je werkplezier ten goede en kan je de moed geven een volgende loopbaanstap te nemen.

In mijn werk begeleid ik veel mensen die richting willen geven aan hun loopbaan. Heb jij ook de moed om een (kleine) stap te zetten maar vind je het fijn daarover met iemand te kunnen sparren. Klop gerust aan voor een (loopbaan)coachtraject of een enkel gesprek.

Moed kan ook in kleine stappen

Ik noemde eerder dat ik mijn bedrijf wil laten groeien. Dat gaat bij mij in kleine stappen. Ik heb nog niet op alle vragen een antwoord en ik weet nog niet hoe mijn bedrijf er over een jaar uit zal zien. Er zijn twee belangrijke dingen die ik wel weet en die ik graag met jullie wil delen.

Ten eerste ben ik heel blij dat ik vanaf 1 mei een nieuwe bedrijfsruimte gevonden heb aan de Vlietweg in Leidschendam. Sinds vorig jaar ben ik al aangesloten bij het platform van ‘voel je wel’  en nu heb ik dus ook een ruimte in de zogenaamde  ‘voel je wel gang’ , waar meerdere zorgprofessionals van ‘voel je wel’ gevestigd zijn.

Ten tweede lijkt groeien soms ook een beetje op niet zo goed weten wat je wilt. Ik heb besloten om nu voor de tweede keer mijn bedrijfsnaam te veranderen. Ook vanaf 1 mei. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat ‘Brenda Akoma, groei naar wie jij bent’ toch niet helemaal goed voelt. Er is geen woord gelogen maar het straalt voor mij te weinig kracht en bondigheid uit. De kern is ‘Akoma’ wat het teken van het hart is en geduld en verdraagzaamheid betekent. Dat ik Brenda heet, dat mogen jullie dan zelf onthouden.

Green Mandarin, geef mij moed

De etherische olie van de Green Mandarin wordt geperst uit de ongerijpte vrucht van de mandarijnboom. Naast talloze fysieke heilzame eigenschappen heeft de Green Mandarin mooie, heilzame eigenschappen voor de ziel.

We dragen allemaal het verleden in ons mee. Ervaringen in het verleden kunnen een grote impact hebben op hoe wij nu reageren en hoe ons gedrag is. Het verleden werkt door in het heden. Al vroeg in het leven leren we ons aanpassen, door onze opvoeding, aannames, vastgezette conclusies en veronderstellingen. Dat is ook nodig om in de maatschappij te kunnen zijn. Met aanpassen mag je dan misschien ver komen maar het is niet authentiek. Door teveel aan te passen drijf je steeds verder af van wie jij bent.

De Green Mandarin helpt je om terug te keren naar je authentieke zelf. De olie helpt je om je te verbinden met je innerlijk kind dat een open hart had en zonder vrees was.
Wanneer je twijfelt over jezelf, angstig bent, de moed hebt verloren of angst hebt om te falen dan kan de Green Mandarin je ondersteunen de moed te vinden het leven volledig te leven. De olie kan je helpen terug te keren naar de eenvoud van de kinderverrukking die je  ooit in het leven voelde. De olie moedigt je aan je dromen nooit op te geven.

Brave ~ de moed blend voor kinderen
Als kinderen een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe situatie mee gaan maken, dan kan de ‘Brave’ blend hen ondersteunen. Breng de olie op de achterkant van de nek, op de buik of onderbenen aan om ze meer moed en vertrouwen te geven.
De blend kan aromatisch of topisch (op de huid) onverdund worden gebruikt.
Een kind kan de olie ook gebruiken om de dag met vertrouwen en geloof te beginnen. Bij gevoelens van twijfel of stress kan de olie ook tussendoor gebruikt worden. Brave helpt een rustige omgeving te bevorderen en vermindert gevoelens van angst en stress bij kinderen.
Volwassenen kunnen deze (verdunde) blend vanzelfsprekend ook gebruiken.

Courage

Take all my vicious words
And turn them into something good
Take all my preconceptions
And let the truth be understood
Take all my prized possessions
Leave only what I need
Take all my pieces of doubt
And let me be what’s underneath

Courage is when you’re afraid,
But you keep on moving anyway
Courage is when you’re in pain,
But you keep on living anyway

We all have excuses why
Living in fear something in us dies
Like a bird with broken wings
It’s not how high he flies,
But the song he sings

Courage is when you’re in pain,
But you keep on living anyway
It’s not how many times you’ve been knocked down
It’s how many times you get back up

Courage is when you’ve lost your way,
But you find your strength anyway
Courage is when you’re afraid
Courage is when it all seems grey
Courage is when you make a change,
And you keep on living anyway

~ the strange familiar ~

Heb een mooie maand xx Brenda