compassie, maandbericht mei 2019

Hallo mei!


Bijna elk jaar start mijn maand mei na een weekje vakantie in de laatste week van april. Ik hou van deze periode. Ik hou van het zonnetje, van het in de tuin werken, fietsen (zonder tegenwind) en elk jaar dat weekje ‘opladen’. Een stukje compassie voor mijzelf. Een weekje ‘vertragen’ om daarna weer vitaal ‘aan de slag te kunnen’.

Compassie

Niet zo lang geleden mocht ik ‘op gesprek komen’ voor een opdracht als interim leidinggevende bij een organisatie waar sprake was van ‘krimp’. Zij wilden graag iemand die zowel zakelijk kon zijn als compassie kon tonen, om medewerkers ‘te begeleiden’ naar een plek buiten de organisatie. Goed uitgangspunt, vond ik. Voor mij is leven en werken vanuit compassie zo gewoon. Zonder compassie zal je niet in staat zijn contact te maken en de ander te bereiken. Als je niet in staat bent de ander te raken dan zal zakelijkheid niet ‘opleveren’ wat je (de organisatie) beoogt. ‘Ze’ kozen voor de andere kandidaat. Een dame met een meer zakelijke inslag. Ik heb er naderhand nog veel over nagedacht en ben het nog steeds eens met mezelf.

           En toen zag ik een prachtig interview van de BBC met Jacinda Ardern Zij hecht ook veel waarde aan compassie.En WoW, zij is met deze visie Minister President van Nieuw-Zeeland geworden. ‘het vergt moed en kracht om empatisch te zijn als leider’ zegt zij. ‘Wij leren onze kinderen vriendelijkheid, empathie en compassie. Maar als het op (politiek) leiderschap aankomt dan willen we een complete afwezigheid van deze eigenschappen’. Jacinda Ardern kiest voor leiderschap met compassie. En het vergt inderdaad moed en kracht om als volwassene vanuit vriendelijkheid, empathie en compassie te leven, want je kan erom worden bekritiseerd en afgewezen. Zij is de eerste vrouwelijke Minister President die tijdens haar regeringstermijn een kind heeft gekregen en verlof heeft opgenomen. Niet iedereen voelt daar compassie voor maar wat een stoere keuze vind ik het. Zij toont hiermee dat ze niet alleen compassie voor de ander heeft maar ook voor zichzelf, door keuzes te maken die goed voor haar voelen. Ik hoop dat er nog veel meer volwassen mensen durven kiezen voor compassie, zoals zij ook hun kinderen leren. Daar wordt de wereld een stukje mooier van!

Wat is compassie eigenlijk?

Op internet vind je allerlei ingewikkelde beschrijvingen van compassie. Compassie is iets anders dan medelijden. Het is niet voelen wat de ander voelt (medelijden, het mee lijden) maar eerder beseffen waarom de ander voelt wat hij voelt en begrip hebben waarom hij doet wat hij doet. Vanuit dat besef kan je handelen en de ander werkelijk bereiken. Compassie voor de ander betekent naast de ander kunnen staan. Compassie voor jezelf betekent begrip hebben voor jezelf, weten hoe je behandeld wilt worden en waar je grens ligt. Compassie is een deugd, een deugd die je kan oefenen.

Vaak worden we in periodes dat we het moeilijk hebben, bijvoorbeeld omdat we het druk hebben, strenger voor onszelf in een poging onszelf op de been te houden. Dan maken we lijstjes van wat er nog moet gebeuren, eisen we dat ons huis opgeruimd is en gunnen we onszelf weinig rust. Wanneer we compassie met onszelf hebben, begrijpen we dat we het druk hebben maar dat het waarschijnlijk beter werkt als we wat milder naar onszelf  zijn. Dan maar een wat minder opgeruimd huis!

Compassie speelt een belangrijke rol in ons welzijn (‘wel’ zijn), onze mentale en lichamelijke gezondheid en ons geluk. Daar is veel onderzoek naar gedaan de laatste jaren. Compassie heeft invloed op verschillende fysiologische systemen in ons lijf zoals het immuunsysteem, het hart- en vaatstelsel, de frontale cortex en zelfs de genen. Het blijkt positieve effecten te hebben als we meer kunnen leven vanuit vriendelijkheid & (zelf)compassie.  Probeer het maar eens, groet eens zomaar iemand op straat of laat iemand voorgaan bij de kassa. Voel je wat dat met je doet? Precies, je wordt er een stukje vrolijker van. En wat je ook merkt, als je compassie of vriendelijkheid  deelt, dan vermenigvuldigt het zich. De wereld wordt echt een stukje mooier!  Hoe we over onszelf denken heeft een grote impact op ons lijf. Denk maar eens aan een situatie waarop je ’s avonds in bed ligt en terug denkt aan een mooie ervaring van de voorafgaande dag. Je hartslag zal omlaag gaan en je lijf en spieren zullen ontspannen. Jouw denken kan dus je lichamelijke processen beïnvloeden. Compassie maakt ook je gezondheid een stukje mooier!

Akoma!

Mijn naam is al een poosje ‘Akoma’ en vanaf vandaag heet mijn bedrijf ook nog uitsluitend Akoma. ‘Akoma’ is in West-Afrika het symbool van het hart. De betekenis ervan is geduld en verdraagzaamheid. Ik vind het mooi dat alle activiteiten binnen mijn bedrijf, van (loopbaan)coaching tot aromatouchbehandeling en van consulten voor de etherische olie tot Acces Bars behandelingen, gericht zijn op het met geduld en verdraagzaamheid naar jezelf te kunnen kijken. Met compassie voor jezelf dus! Om van daaruit weer verbinding te maken met jouw eigen kracht.

Per 1 mei is mijn nieuwe praktijkadres: Vlietweg 14, 2266KA in  Leidschendam. Het is een  mooie ‘groene’ ruimte geworden. Ten tijde van het maken van deze maandbrief is het nog net iets te vroeg om een mooie foto te kunnen toevoegen.
Akoma, symbool van het hart! En het hartchakra, het vierde chakra in ons lijf heeft ook de kleur groen. Een chakra is een belangrijk energiecentrum in ons lijf.Groen is een kleur die staat voor groei en de liefde die we nodig hebben om te kunnen groeien naar wie wij zijn. Het hartchakra staat voor liefde, compassie en voor verbinding met onszelf en anderen. Het kan een positieve werking op ons hebben als we ons omringen met groene elementen. De mooie ‘groene’ ruimte en het groen van mijn logo zijn daarom bewust gekozen.
Wees welkom!

Rozenolie, olie van compassie en allesomvattende liefde

Rozenolie heeft een hogere vibratie dan enige andere olie. Het is een krachtige genezer van het hart. Rozenolie ondersteunt ons, ons te verbinden met allesomvattende liefde. Rozenolie leert ons de essentiële behoefte compassieen ondersteuning in het helen van ons hart. Als je je openstelt om los te laten en (liefde) te ontvangen dan zal je hart verzachten.  Rozenolie ‘nodigt je uit’ en ondersteunt je bij dit proces. Deze liefde, deze compassie, die je met de ondersteuning van rozenolie kan ervaren. Heeft een heilzame werking op ieders hart en heelt alle wonden. De olie ondersteunt/herstelt ons tot authenticiteit, heelheid en zuiverheid.

Als je in staat bent onvoorwaardelijke liefde en acceptatie te voelen, dan wordt je hart verzacht. Als je hart zich opent ben je in staat naastenliefde en compassie te voelen.

RoseTouch combineert gefractioneerde kokosolie met de etherische olie  van rozen. Rozenolie is een van de meest waardevolle etherische oliën ter wereld. Je kunt de RoseTouch aanbrengen op je polsen of in je nek voor een opbeurend aroma en/of voor een romantische geur. Het is ook een geweldige olie voor de huid, om de vochtbalans in evenwicht te brengen en onvolkomenheden te verminderen

As a child I spoke as a child-
I thought and I understood as a child-
But when I became a woman-
I put away childish things
And began to see through a glass darkly

Joni Mitchell – Love (Corinthians 11:13)

Heb een mooie maand xx Brenda