keuzes, maandbericht januari 2020

Ik wens je een mooi, gelukkig en gezond 2020. Ik hoop dat je fijne feestdagen achter de rug hebt met de mensen om je heen van wie je houdt. Ik heb de afgelopen week heerlijk vakantie gehad en eerlijk gezegd kwam dat goed uit, want los van de drukte van de feestdagen had ik wat denkwerk (of eigenlijk voelwerk) te doen wat te maken heeft met ‘keuzes’. Ik ben er nog niet helemaal uit dus kan nog niets verklappen.
In ons leven maken we voortdurend keuzes. Ik kwam deze quote  tegen: ‘Je leven is een gevolg van de keuzes die je maakt. Als je je leven niet leuk vindt, is het tijd om betere keuzes te maken’.
Daar zit wat in toch?
Je kunt bijvoorbeeld kiezen wat je vanavond gaat doen, wat je eet, met wie je omgaat, met wie je een relatie hebt, waar je woont en werkt of hoe je je werk doet. Sommige keuzes blijken anders uit te pakken dan vooraf gehoopt maar ook dan heb je de keuze hoe je er verder mee omgaat. Dat geldt ook voor moeilijkheden die je in je leven tegenkomt, waarop we (vaak) geen invloed hebben. Denk aan het verlies van een dierbare, je baan of ziekte. Daar kies je niet voor. Waar je wel voor kunt kiezen is hoe je er mee omgaat. Daardoor blijf je zelf je leven bepalen.
Om regie over je leven te hebben is het dus belangrijk keuzes te kunnen maken. We maken dagelijks keuzes, vaak onbewust.
Januari is voor velen bij uitstek de periode om (wat bewustere) keuzes te maken. Bijvoorbeeld om iets ‘anders’ te gaan doen dan je het tot nu toe hebt gedaan of zelfs om iets heel nieuws te gaan doen (of laten). Soms zijn de keuzes ‘verpakt’ als ‘goed voornemen’ en soms is het een keuze om geen goede voornemens te hebben. Hoe dan ook, het is een keuze.

Hoe doe je dat eigenlijk, keuzes maken?

Laat je je bij het maken van een keuze leiden door op welk cijfertje de dobbelstenen toevallig rollen of welk kleurtje je op je ‘happertje’ kiest? Met andere woorden, laat je het lot bepalen door geen keuze te maken? Dat is ook een keuze. Wil je meer regie hebben op ‘je lot’ dan heb je wellicht wat aan onderstaande tips ter inspiratie.

‘Luister naar je hart, dat klopt’
‘Doe wat goed voelt’, dat hoor je vast vaker. Maak je keuzes met je hart. Je hart/gevoel ‘weet’ wat er voor jou zal werken. Je gevoel vertelt je wat ‘jouw richting’ is. Met je hoofd kan je vervolgens bedenken hoe je het vorm gaat geven. Neurowetenschapper Antonio Damasio heeft een onderzoek gedaan waarbij hij aantoont dat gevoel onmisbaar is bij het maken van keuzes. ‘het zijn de gut feelings die ons in staat stellen (de juiste) knopen door te hakken’ en de keuzes te maken die het dichts bij ons liggen en dus bij ons passen.

Deel je dilemma’s
Lukt het je niet een keuze te maken? Blijf je pingpongen tussen je hoofd en je hart? Zegt je gevoel het een en je verstand het ander? Erover praten helpt. Je hoort jezelf praten over je dilemma. Je hoort jezelf misschien zelfs een bepaalde richting promoten? Voordelen opsommen (die vanuit je tenen komen…ik bedoel vanuit je gevoel). Door erover te praten ontdek je jouw natuurlijke flow. Je ontdekt waar jouw energie als vanzelf naar toe gaat. Eigenlijk heb je je keuze al gemaakt!

Zoek de stilte op
Soms is het gewoon te druk om een keuze te kunnen maken. Hoor je jezelf nog of leid je jezelf af en zit er veel ruis op de lijn? Trek je af en toe even terug, maak een mooie wandeling, mediteer of ga desnoods kleien maar heb wat quality-time met jezelf. Je zult zien dat je meer contact kan maken met jouw innerlijk weten/je gevoel.


Je kunt altijd een nieuwe keuze maken
Wees gerust. Heb vertrouwen. Keuzes maken je krachtig. En pakt een situatie anders uit, dan kan je van richting veranderen, nieuwe keuzes maken.
Je kunt rechtstreeks van A naar B maar je kunt ook via C of desnoods D naar B. ‘Er leiden meerdere wegen naar Rome’.

Black Spruce

DōTERRA’s Black Spruce wordt geoogst in Canada en de olie wordt gedestilleerd uit wat eigenlijk een ‘afvalproduct’ is. De Black Spruce werd oorspronkelijk alleen geoogst voor de hout-, pulp- en papierindustrie en de takken en naalden werden als afval weggegooid. En weet je wat helemaal mooi is? Nadat ‘het afval’ is gedestilleerd worden de takken en naalden naar een lokale krachtcentrale gebracht om energie te produceren, ook om het eigen destillatieproces weer aan te sturen.

Black Spruce kan gebruikt worden om kleine huidirritaties te verzachten en een verfrissend gevoel te geven. Ook helpt de olie de luchtwegen schoon te houden en een gemakkelijke ademhaling te bevorderen. Black Spruce creëert een omgeving van harmonie en balans en is (niet voor niets) een olie uit de dōTERRA olie blend ‘Balance’.
Black Spruce is een spar en werkt grondend en kalmerend. De olie werd van oudsher gebruikt door Indianen als onderdeel van hun spirituele genezing en reiniging. Daarnaast is het een olie die perfect is voor het doorbreken van ongezonde patronen.  Zodra we door iets getriggerd worden, dan wordt er een ‘standaard’ route in ons hoofd afgelegd. Deze routes zijn door de jaren heen gevormd. Als je, als je door iets  getriggerd wordt, ruikt aan de Black Spruce dan doorbreek je die route in je hoofd zodat je opnieuw kunt kiezen voor een andere route. Laatste stukje tekst met dank aan Lousanna Koenen Mulder

Wil je meer weten over de heilzame werking van de oliën? Kom gerust naar een van onze workshops? Gebruik je de oliën al, ben je enthousiast over de heilzame werking en ben je benieuwd naar mogelijkheden om de oliën binnen je bedrijf te integreren of er een ‘business’ mee te starten, neem dan gerust contact met me op.

‘Keuze is het krachtigst
gereedschap dat we hebben.
Alles komt neer op keuze.
We bestaan ​​in een veld van
oneindige mogelijkheden.
Elke keuze die we maken
sluit een oneindig aantal deuren
en opent een oneindig aantal deuren.
Op elk moment kunnen we de richting van ons leven veranderen
door een eenvoudige keuze.
Het ligt allemaal in onze handen,
ons hart en ons hoofd’.

~ tinybuddha.com ~

Je hebt de keuze om je eigen pad te kiezen in 2020
Heb een mooie eerste maand.
xxx Brenda