volg je hart weet wat je wilt

hartimpulsen

Voelen wat je wilt, weten wat je wilt en doen wat je wilt en daar een goed verhaal van maken. Hoe doe je dat eigenlijk?

Eén van de opdrachten voor de opleiding die ik op dit moment volg, is om aan het eind van elke dag, gedurende een paar weken, de hartimpulsen die ik die dag heb gevoeld te beschrijven en te noteren of ik er gevolg aan heb gegeven.

Wat zijn dat eigenlijk, hartimpulsen?

Voor mij zijn hartimpulsen ‘mijn hart volgen’. Mijn eigen pad vinden en volgen.

Jij hebt vast ook wel eens het advies gekregen ‘volg je hart’ of de vraag ‘wat zegt je gevoel?’ als je bij een (levens)dilemma om raad vraagt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je vraagt om raad, dat betekent vaak dat je op dat moment even niet zo goed bij dat gevoel kunt komen of dat er verschillende gevoelens om aandacht vragen (of schreeuwen).

Mijn hartimpulsen

Voor de opdracht voor mijn opleiding staat er inmiddels een heel rijtje data onder elkaar en wat schetst mijn verbazing? Er zijn nogal wat dagen waarin ik geen hartimpuls kon ontdekken. Nu is het zo dat ik op dit moment een sterke focus heb en veel ballen in de lucht te houden heb, de zorg voor mijn gezin, mijn werk, het ‘bouwen aan’ mijn eigen bedrijf, mijn opleiding, mijn sociale contacten (ik heb geweldige vriendinnen). Alles afzonderlijk superleuk! Maar het lijkt weinig ruimte te laten voor hartimpulsen. Als mijn vriendin me appt en vraagt of ik zin heb om mee te gaan naar de sauna, dan denk ik ‘ ja gezellig’ (hartimpuls). Maar wat antwoord ik?   ‘nee helaas, ik heb te weinig tijd omdat ik veel huiswerk heb en nodig iets met mijn kinderen ‘moet’ doen.

Geluk

Uit onderzoek blijkt dat we gezonder en gelukkiger zijn en meer energie krijgen als we onze hartimpulsen volgen. Hoe meer ruimte we aan onze hartimpulsen geven, hoe meer we ons eigen pad durven te volgen, hoe meer energie we zullen ervaren. Voor mijzelf voel ik, hoe meer ruimte ik geef aan het volgen van mijn hart, hoe meer zekerheid ik ga ervaren dat het ‘klopt’, letterlijk en figuurlijk. Waarom heb ik dan toch zo vaak een excuus om mijn hart niet te volgen?

Moed

Het woord hartimpuls ademt misschien ‘impulsiviteit’ uit. Vaak associëren wij impulsiviteit met een ‘no-go’ area, ‘denk eerst maar eens na voordat je een beslissing neemt’ is vaak wat we te horen krijgen. En eerlijk…. Je verstand (ook) gebruiken kan best verstandig zijn.

Toch kan jouw hart jou meer leren dan je denkt. Jouw hart is je kern, je intuïtie.

Er is moed voor nodig om naar je hart te luisteren. Het vraagt herkenning, erkenning en actie, actie om gevolg te geven aan je impuls.

In de Igbotaal, de taal van Orji, mijn man, zeggen wij Obi Ike wat staat voor ‘moed’, ‘de kracht van je hart’.  Je hart kan je dus ook de moed geven die je nodig hebt. Het gaat om het leren luisteren naar jouw diepste innerlijke zelf.

Lichaamsbewustzijn is belangrijk bij het volgen van je hart. Je kunt letterlijk voelen hoe het zit. Iedereen ervaart dat op zijn eigen manier. Als je leert om met aandacht in jouw lijf te zakken dan kan je ook leren voelen welke boodschap je lijf voor je heeft. Je weet zelf het beste hoe jij de weg naar jezelf, naar jouw harte kracht (terug) vindt.

Terugkomend op mijn hartimpulsen

Hoewel ik het rijtje hartimpulsen voor mijn opleiding niet vol kan krijgen,  kan ik zeggen dat ik eigenlijk vooral vanuit mijn hart leef.

De belangrijkste beslissingen in mijn leven heb ik genomen vanuit mijn hart. Zo woonde ik bijvoorbeeld een dag nadat ik Orji ontmoette al met hem samen (een ontboezeming voor mijn familie deze BLOG en nu al 20 jaar happy together overigens). Elke keer dat ik van baan ben veranderd of zelfs van beroep ben veranderd, heb ik het besluit vanuit mijn hart genomen. Ook mijn huidige focus op opleiding en bedrijf komt volledig uit mijn hart.

Omdat mijn omgeving (bijvoorbeeld op het werk) niet altijd toe is aan hartbeslissingen, zijn er heel wat beslissingen geweest die ik achteraf rationeel heb moeten beargumenteren, waar ik dat goede verhaal waar ik het eerder over had voor heb moeten bedenken.

Hoofd volgt hart bij mij.

Maar bij hartimpulsen gaat het natuurlijk om meer dan alleen de grootse beslissingen in je leven. Bij hartimpulsen gaat het ook over het hier en nu. Dus ondanks het leven vanuit mijn hart, kan het geen kwaad kritisch te blijven voelen en gevolg te geven aan de hartimpulsen van alledag, ze dragen absoluut bij aan meer energie en geluk. Bij dezen besluit ik om vanavond met mijn kinderen naar de film te gaan, hoppa!

En jij?

Hoe zit het bij jou? Luister jij naar je hartimpulsen? Durf jij te luisteren naar de wijsheid van je hart? Of heb jij vaak excuses om je hart niet te volgen? En zo ja, ‘kloppen je excuses?

Ik ben benieuwd naar je antwoorden en ideeën. Ik zou het leuk vinden als je jouw ervaringen wilt delen op mijn facebookpagina dan kunnen we op de pagina elkaar tips, kracht en waardering geven.

Obi Ike, de kracht van je hart!