wat als het werkt? maandbericht april 2021

Wat als wat werkt?
Wat als etherische oliën je kunnen helpen met de uitdagingen die je in je werk kunt tegenkomen?

Een jaar hebben we nu achter de rug waarin de meesten van ons anders werken dan daarvoor. Veel van ons werken thuis, anderen zorgen of hebben een ander vitaal beroep dat niet thuis uitgevoerd kan worden. Ik denk dat we allemaal onze uitdagingen tegenkomen in ons werk op dit moment.
Zelf werk ik vier dagen per week thuis en een dag (godzijdank) op mijn eigen praktijk. Ik kan je vertellen, ik vind het niet altijd eenvoudig, thuiswerken.  Aan de eettafel, vaak alleen, soms met een studerende puber en soms met een, ook werkende, echtgenoot.

Ik hoor het vaker om me heen. Thuiswerken klinkt in eerste instantie als de hemel op aarde. Nu, 12 maanden later, hoor ik ook geregeld andere geluiden. De contacten met collega’s worden gemist, het fietstochtje naar en van het werk, de koffieautomaatgesprekken, het comfort van een opgeruimde werkplek op kantoor en ondanks die leuke collega’s om je heen, toch minder afleiding. (nee je kan niet even een wasje doen of dat eitje voor je bijna volwassen zoon bakken)

Wat ik veel hoor in mijn praktijk is dat thuiswerkers zich geregeld laten verleiden tot allerlei afleidingen  en zich daardoor moeilijker kunnen concentreren. Iets anders wat ik vaker hoor (en waar ik zelf voor moet waken) is overprikkeling. Van de ene online teammeeting naar de volgende, het missen van de reistijd naar en van het werk, geen tijd nemen voor een lunchwandeling.
Over deze klachten en veel andere uitdagingen heb ik afgelopen vrijdag een online college gegeven voor Vista Nova, school voor loopbaan en leiderschap. In het college vertel ik over op welke manier etherische oliën ondersteunend kunnen zijn op je werk.
Ook in de loopbaancoaching gebruik ik vaak oliën. Ben je een denker? En denk je soms te veel waardoor je niet tot actie komt? Heb je veel ideeën, veel initiatieven maar lukt het je niet om anderen te overtuigen van jouw goede ideeën? Sta je altijd klaar voor anderen maar vergeet je jezelf daardoor vaak? Naast de reguliere coachinstrumenten, is het helpend om oliën in te zetten. Ook daarover vertel ik in het college.

Ik wil maar zeggen, oliën werken en helpen jou werken.

 

Wat helpt er naast die oliën nog meer?


Werk je thuis? Sta op je ‘oude tijd’ op en hou een ochtendroutine aan. Geen gehaast. Lekker douchen, neem de tijd voor een kopje thee en eventueel een meditatie. Een frisse, positieve mindset in de ochtend, ondersteunt je om je de rest van de dag ook fris en positief te voelen.

Voer een overgangsritueel in tussen werk en thuis. Fiets je normaal 20 minuten naar je werk, zorg dan dat je nu ’s morgens voor je werk eerst 20 minuten buiten beweegt (en fiets of loop ook weer ‘naar huis’ ’s middags).

Zorg voor een fijne werkplek. Ik vind het zelf altijd fijn als het een beetje opgeruimd is (anders leidt die rotzooi weer zo af).

Valt concentreren je moeilijk? Probeer (naast de concentratie bevorderende oliën) de Pomodoro techniek eens. De Pomodoro techniek is een methode om effectief en efficiënt aan de slag te gaan. Het gaat als volgt: Kies een taak (klein of groter) die je graag af wilt krijgen  Zet een kookwekker (of gewoon de timer op je telefoon) op 25 minuten en werk aan je taak tot de timer afloopt zet een vinkje, joepie 25 minuten geconcentreerd gewerkt  neem dan een korte pauze, drink een kopje koffie, maak een wandelingetje of doe iets anders ontspannends  ga verder met de volgende pomodoro. Na elke vierde pomodoro kan je een langere pauze nemen. Je brein gebruikt deze tijd om nieuwe informatie te verwerken en te rusten voor de ‘volgende ronde’

Wissel werk af met ‘even niets’
Als je de Pomodortechniek toepast dan doe je dat sowieso. Als je op kantoor werkt, dan gaat dat vanzelfsprekend zo. Je kletst even met een collega, je haalt een kopje koffie en maakt een koffieautomaat gesprekje. Thuis gaat dat minder vanzelfsprekend, dan is het goed om die momenten van rust, ‘even niets’ bewust in te bouwen.

Beweeg.
Bewegen is niet alleen goed voor je brein, bewegen werkt ook grondend en maakt dat je je gedachten even los kan laten.  Maak dus geregeld een wandelingetje buiten de deur en neem pauze van de zoom-meetings.

Houd (echt) contact met je collega’s
Een belangrijke pijler voor werkgeluk is persoonlijk contact. Als we positief in verbinding staan met anderen maken we het hormoon oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het maakt dat we ons veilig en vertrouwd voelen. Oxytocine wordt extra aangemaakt als er ook fysiek contact is. Een knuffel, schouderklopje, tikje op je arm.

 

De april aanbiedingen zijn weer fantastisch! Kijk vooral naar de mooie lente-actie voor als je nog geen klant bent maar wel klant wilt worden. Je kunt een aantal mooie oliën cadeau krijgen.

Een tipje van de sluier uit het college ‘etherische oliën aan het werk’

#coachee: ‘Op jouw advies ben ik Rozemarijn gaan diffusen op dagen dat mijn concentratie hopeloos is en het heeft een instant effect. In kan direct vinkjes gaan zetten op mijn to do list’

Rozemarijn ondersteunt mentale helderheid. De olie heeft een kruidige energieke geur. Leuk weetje: Rozemarijn wordt al eeuwenlang gebruikt voor alertheid en betere focus. In het oude Griekenland, zetten studenten vaak takjes rozemarijn in hun haar bij het ​​studeren voor de examens.

Wil je meer weten over de heilzame werking van de oliën?  Iedere dinsdagavond om 19.30 en iedere woensdagavond om 20.00 uur is er een online workshop.

Het thema van de maand april is ‘etherische oliën op het werk’. Op 19 april geef ik een online college (via zoom) over het inzetten van etherische oliën in werksituaties of in de(loopbaan)coaching: ‘etherische oliën aan het werk’.

En voor wie  professioneel aan het werk wil met de oliën, binnen een eigen (coach)praktijk of als wellness advocate, en zelf al positief is over de oliën, geven we op 13 april een online training: train-de-trainer.

Aanmelden voor de workshop, het college of de training kan met een mailtje, dan stuur ik je de zoomlink toe. Ben je geen workshoptype of lukt het je niet op de  geplande data? Maak dan gerust een afspraak voor een individueel gesprek.

13 april: train-de -trainer 
14 april:  basisworkshop etherische oliën
15 april:  basisworkshop etherische oliën
19 april:  etherische oliën aan het werk
20 april:  basisworkshop etherische oliën
21 april:  basisworkshop etherische oliën
27 april:  basisworkshop etherische oliën
28 april:  basisworkshop etherische oliën

 

 Heb een mooie (werk) maand!
xx Brenda